Místní potraviny apod.
Cesky...English
Sunday July 3rd 2022
Welcome To Urban Garden Vítejte na stránkách UrbanGarden. Naším cílem je propagovat rostoucí pozitivní aktivity v Praze a České republice. Chceme pomoct sjednotit informace pro veřejnost a nabídnout místo pro výměnu informací o místních potravinách, receptech, zahradničení a farmách, místním podnikání atp.

Jak doma klíčit

Assorted Sprouts

Alfalfa, mung fazole, čočka a klíčky.

Udělat si doma čerstvé klíčky je jednoduché a chutné a určitě budou čerstvější než ty koupené v obchodě, které jsou napůl shnilé, ještě než je donesete domů. Za cenu tácku mungo fazolí z Alberta si můžete doma vypěstovat desetkrát větší množství klíčků a zůstanou čerstvé (a budou stále dorůstat) přímo v pohodlí vaší ledničky.

Beans and seeds for sprouting.

Fazole a semena pro klíčení.

Je nespočet věcí, které se dají naklíčit, od fazolí až po semínka. Skoro v každém supermarketu se dají koupit sáčky mungo a adzuki fazolí a čočky k naklíčení. Semínka ředkvičky a vojtěšky stejně jako směsy exotických semínek se dají sehnat v bio obchodech nebo obchodech se zahradnickými potřebami. Další semínko, které najdete v bio obchodech a které snadno klíčí, je merlík. Červené, bílé a černé fazole nejsou pro pěstování klíčků vhodné.

Jediné zařízení, které potřebujete je zavařovací sklenice s víčkem nebo nádoba od firmy Tupperware a cedník nebo síto na proplachování a odkapávání.

První krok je namočit fazolky nebo semínka na asi osm hodin. To můžete udělat rovnou v nádobě, v které budete klíčky pěstovat a skladovat. Když fazolka nebo semínko začne klíčit, uvolňuje chemické látky, které potlačují růst plísně, takže když je nebudete každý den proplachovat, tyto chemické látky budou bránit klíčícímu procesu, nebo ho dokonce zastaví. Já je normálně namočím přes noc, pak je ráno dobře propláchnu.

K propláchnutí dejte namočené fazolky nebo semínka do síta a nechte je pár vteřin pod tekoucí vodou, vypláchněte sklenici nebo nádobu a pak dejte mokré fazolky nebo semínka zpět. Do sklenice nemusíte přidávat vodu.

Sprout sandwich.

Klíčky jsou křupavé, čerstvé kromě sendviče.

Nyní sklenici nebo nádobu dejte na 24 hodin do skříňky nebo do schránky na pečivo, pak znovu propláchněte. Proplachujte každý den dokud vaše klíčky nejsou připravené ke konzumaci, to je asi od dvou dnů pro merlík až po týden pro mungo fazolky nebo čočku. Teď je můžete uskladnit v ledničce, kde se růst zpomalí a klíčky zůstanou čerstvé a živé po další týden. Propláchnutí každých pár dní také napomůže k uchování jejich čerstvosti.

Leave a Reply



  • RSS