Jediné zařízení, které potřebujete je zavařovací sklenice s víčkem nebo nádoba od firmy Tupperware a cedník nebo síto na proplachování a odkapávání.
První krok je namočit fazolky nebo semínka na asi osm hodin. To můžete udělat rovnou v nádobě, v které budete klíčky pěstovat a skladovat. Když fazolka nebo semínko začne klíčit, uvolňuje chemické látky, které potlačují růst plísně, takže když je nebudete každý den proplachovat, tyto chemické látky budou bránit klíčícímu procesu, nebo ho dokonce zastaví. Já je normálně namočím přes noc, pak je ráno dobře propláchnu.
K propláchnutí dejte namočené fazolky nebo semínka do síta a nechte je pár vteřin pod tekoucí vodou, vypláchněte sklenici nebo nádobu a pak dejte mokré fazolky nebo semínka zpět. Do sklenice nemusíte přidávat vodu.
Nyní sklenici nebo nádobu dejte na 24 hodin do skříňky nebo do schránky na pečivo, pak znovu propláchněte. Proplachujte každý den dokud vaše klíčky nejsou připravené ke konzumaci, to je asi od dvou dnů pro merlík až po týden pro mungo fazolky nebo čočku. Teď je můžete uskladnit v ledničce, kde se růst zpomalí a klíčky zůstanou čerstvé a živé po další týden. Propláchnutí každých pár dní také napomůže k uchování jejich čerstvosti.