Krůtí Sekaná– tohle je verze staré oblíbené sekané z krůtího masa. My si meleme krůtu doma v kuchyňském robotu, ale někteří řezníci vám maso namelou přímo v obchodě. Pokud chcete použít čerstvé bylinky místo sušených, zdvojte jejich množství.
¾ kg mletého tmavého krůtího masa (stehna)
¼ kg mletého bílého krůtího masa
½ šálku jemně nasekaných mandlí
1 velká nakrájená cibule
1 velká nakrájená mrkev
2 nakrájené stonky řapíkatého celeru
1 rozdrcený stroužek česneku
2/3 šálku rozdrcených sušených rajčat
1/2 šálku mléka
2 lehce ušlehaná vejce
1 velká konzerva rajčatového pyré (protlaku)
2 polévkové lžíce worcestrové omáčky
2 lžičky sušené šalvěje
2 lžičky sušeného oregana
2 lžičky soli
¼ lžičky nového koření
hrstka čerstvé nasekané petrželky
pepř k dochucení
POLEVA NA SEKANOU: smíchejte 1 polévkovou lžíci rajčatového pyré, 1 polévkovou lžíci hořčice a 1 polévkovou lžíci kečupu
Předehřejte si troubu na 190 C (375 F). V kuchyňském robotu si nasekejte mandle najemno a dejte si zatím stranou ve velké míse. Do robota dejte nadrtit česnek , pak postupně přidejte cibuli, mrkev a celer a nasekejte najemno. Zeleninu lehce osmahněte až mírně zhnědne a pak zamíchejte do mísy s mandlemi. Odděleně v robotu rozdrťte sušená rajčata, přidejte je s otatními ingrediencemi do mísy k zelenině s mandlemi a pořádně promíchejte. Jako poslední vmíchejte mleté maso – nejlepší je zamíchat ručně! Sekanou vložte do vymazaného pekáčku a vršek rovnoměrně potřete polevou. Pečte 1 hodinu.